© Galleri Stoorverk - CEU
Konstrum utomhus inglasat galleri.
© Langsbo konsthall
Röda byggnader med vita knutar i klassisk hälsingegårdsstil
© Morvig Art
Interiör av loge med konst hängande på väggarna
© Vattrångs konsthall
Rumsinteriör med konst och konsthantverk.
© Konsthantverk Hamnmagasinet
Gammalt hamnmagasin med konsthantverk på hyllor och bord.
© Sjöboden i Stocka - CEU
Interiör i gammal sjöbod med konsthantverk på hyllor och väggar.

Hem / Upplev / Kultur / Konst & Utställningar

Konst & Utställningar

Nordanstig kallar sig för konstnärernas och konsthantverkarnas bygd. Här finns allt man kan önska sig av kultur, traditioner och nya influenser.

Vi har flertalet fina konsthallar och gallerior. Vi vågar nästan också säga att vi har Sveriges enda "drive-in galleria" - Galleri Stoorverk! Den hittar du i Gnarp. Annars utgörs våra konsthallar av historiskt intressanta byggnader och lokaler. Langsbo konsthall i Hassela har sina utställningar i sin loge, som en del av deras fantastiska hälsingegård. Morvig Art i Gnarp likaså, i sin loge på gården. Konsthantverk Hamnmagasinet i Mellanfjärden är just ett gammalt hamnmagasin som inretts. Sjöboden i Stocka är just som det låter, en gammal sjöbod i hamnen som förvandlats till en utställningslokal. Helsinglight - en f.d. skolbyggnad i Vattlång som idag är en magisk plats för konst, uttryck och kurser i makeup-konst och masker.

Håll utkik på vår evenemangssida, där alla kommande vernissager och utställningar presenteras!

Mer om konst och våra konsthantverkare

Förutom de konsthallar och gallerior vi räknat upp finns många konsthantverkare med egna ateljéer som kan visa sina alster hemma. Ta gärna kontakt direkt med respektive konstnär som gärna visar och säljer sina produkter på plats. Vi har också en konstförening, Nordanstigs Konstförening, vars syfte är:

  • att sprida god konst av lokala konstnärer genom de inköp föreningen gör för utlottning bland medlemmarna.
  • Genomföra lokala utställningar.
  • Arbeta för att belysa vikten av konst som ett viktigt inslag i kommunens kulturliv.
  • Arbeta för att sakta men säkert kunna köpa in offentlig konst till utomhusmiljö.

Föreningen bildades 1989 och är med i Sveriges Konstföreningar ( f d SKR).

Läs gärna vår sida om Handel i Nordanstig, där också många av våra konstnärer finns med. Kanske kan även Lokalproducerat & Mat eller Smide & Hantverk intressera dig?!

Konstnärerna Gunnar Greiber & Else Nyström Greiber

Gunnar Greiber och hans fru Else Nyström Greiber testamenterade cirka tusen konstverk till Nordanstigs kommun. Nu kan du ta del av konstverken på kommunens webbplats. Verken är katalogiserade och finns att se i pdf-filer där de är upplagda med bild och nummer. De flesta av de fysiska tavlorna förvaras i ett arkiv och en del finns upphängda i kommunens lokaler. Ett antal verk är året ut utlånade till Gävle slott.

Gunnar Greibers stipendiefond har uppdraget att förvalta konstsamlingen. Ungefär 250 verk har valts ut som en representativ samling av Gunnar Greibers konstnärliga liv och kommer att förbli i kommunens ägo. Utöver det får cirka 100 verk erbjudas museer, företag eller institutioner i geografisk närhet till Nordanstigs kommun, genom gåva eller lån. En del får också säljas, och det finns fortfarande tavlor till försäljning. Läs mer på kommunens webbplats >>>