© Dark Passion
Chokladpraliner i askar.
© Åkvarn - CEU
Händer som håller krossad säd.
© CEU
Hällbröd som gräddas på vedeldad ugnshäll.
© Bergsjö Cocosbollar - CEU
Cocosbollar i närbild
© Åkvarn - CEU
Mjölpåsar på hyllrad.
© CEU
Hällbrödkakor på bakbord
© CEU
Syltburkar på hyllrader
© CEU
Vävda dukar på hylla.
© Gränsfors Bruk
Yxor på en stubbe. Gränsforsyxan
© Gränsfors blomkruksfabrik
Rosa blomkrukor och fat
© Gränsfors Bruk
Eld i smidesverkstad.
© Per Trané - lokalproducerat Per-Jens, Jättendal
Händer håller jordiga morötter
© Per Trané - lokalproducerat Per-Jens, Jättendal
Kvinna sittande i grönsaksodling
© Lindhs pepparkakor - CEU
Lindhs runda pepparkakor på vit tallrik

Hem / Upplev / Kultur / Lokalproducerat & Mat

Lokalproducerat & Mat

Hos oss hittar du en hel del högklassigt lokalproducerat. Vi har egna yxorblomkrukorchokladpraliner, pepparkakorLindhs bageriHälsingesylt m.m. Vi har också en kvarn som producerar mjöl, gryn och rensar säd, som den gjort sedan 1800-talet. Ett senaste tillskott är "Vi på Rödmyran" som är en handelsträdgård och butik, som odlar eget. Nordanstig har kallats "konstnärernas arena" när vi har många skapande konsthantverkare. Utöver detta finns en kulinarisk flora av caféer och restauranger, som har något för alla smaklökar. Som kryddan på moset, kan du besöka Ersk-Matsgården i Hassela på sommaren och äta "gammeldags maträtter" såsom plockfink, pärgröt, kalvdans och gammeljäntor, motto, kolbullar, blodpalt och fläsk m.m.

Här produceras råvaror av hög kvalitet! Stora investeringar i flera mjölkgårdar har skett under de senaste åren och utvecklingen går snabbt framåt inom jordbruket. Visste du till exempel att mjölkbonden får ett SMS om en ko har feber? På våren kan man besöka öppna gårdar under de olika kosläppen. Grönsaker, kött, mjölk, honung och havtorn är några fler av produkter från Nordanstig.


 

Recept

Kolbulle

  • 200 gram rökt och tärnat fläsk, helst torrsaltat
  • 8 deciliter vatten
  • 8 deciliter vetemjöl
  • 1 matsked salt¨
  • Ister

Blanda vatten, mjöl och salt till en tjock smet. Bryn lite ister och del av fläsket i stekpanna över öppen eld. Häll därefter smet i pannan på det stekta fläsket. Stek båda sidorna. Servera med lingonsylt och lingondricka. För vegetarisk variant kan man ersätta fläsket med strimlade morötter och vitkål. 

Hälsinge ostkaka

  • 10 l bondmjölk
  • 10 msk vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe

Värm mjölken till 37grader. Blanda vetemjölet med lite mjölk till en redning. Häll i ostlöpet. Häll sedan blandningen i den varma mjölken. Rör långsamt tills mjölken börjar löpa. Ibland löper den efter en kvart och ibland tar det längre tid. Mjölet får inte sjunka till botten, därav rörandet. Låt sedan löpa i ca 45 min. Rör om osten och låt sedan stå en stund så sjunker osten och det blir lättare att slå av vasslan. Tag upp all ost och lägg i en smord form. Krama ur lite vassla. Grädda sedan i vattenbad i ca 175 - 200° i drygt en timme. 

Selected filters: