© Gränsfors Bruk
Smide över glödande eld
© Gränsfors Bruk
Yxa på en stubbe - Gränsfors Bruk
© Gränsfors Bruk
Smide med glödande eld.
© Nordanstigssaxen - CEU
Sax i en trälåda. Nordanstigssaxen.
© Gränsfors blomkruksfabrik
Rosa blomkrukor och fat på en träbänk
© Handslaget repslageri
Garn i härvor i närbild.
© Handslaget repslageri
Repslagarbanan i Kvarnmon, Jättendal. Exteriör bild - röd byggnad med vita fönster i skogsmiljö.

Hem / Upplev / Kultur / Smide & hantverk

Smide & hantverk i Nordanstig

Smidet och hantverk har en stark tradition i kommunen. Byn Gränsfors är ett exempel på en plats där hantverk står fast i modern tid.

Här finns Gränsfors Bruk som under mer än 100 år har byggt upp en verksamhet kring tillverkning av handsmidda yxor och yxkunskap, med fokus på kvalitet och miljöansvar. Många smeder har samlats i Gränsfors och i flera andra byar finns en smed med egen smedja. Större beställningsarbeten såsom grindar, staket, ljuskronor utförs men också mindre detaljer som haspar, lås och spikar tas fram med stor skicklighet. Vandringsgesäller från Europa stannar ofta till här för att lära. 

NorrHälsinge Järnsmides Gille är en förening som verkar för att föra samman de traditionella smidestraditionerna med vårt moderna samhälle. Genom att dela kunskap, idéer och resurser fortsätter de sitt uråldriga hantverk samtidigt som de skapar nya möjligheter för smide för kommande generationer.

Fredrik Thelin har arbetat med sina fantastiska hantverk sedan 1995. Hans arbetskamrater är elden, järnet, hammaren och städet...

Gränsfors Blomkruksfabrik med hantverksmässigt tillverkade lergodsprodukter som konst och bruksföremål. I byn Gränsfors lever den traditionella krukmakartraditionen vidare. Under 1950-talets Sverige fanns runt tjugo sådana fabriker och nu finns det endast två kvar. Åldriga metoder används fortfarande på samma sätt och med samma lokala lera som då Carl Johan Bergström etablerade verksamheten år 1908. Fyra generationer senare drivs fabriken av Nicklas Bergström.

I Mellanfjärden finns Handslaget Repslageri. Ett unikt hantverk. Repslagning är ett hantverk med urgamla anor, rep fyller en funktion i många avseenden och har använts i långa tider. Bl a Hampa, lin, sisal och lindbast har använts för repslagning. Förr häcklade repslagarna lin till rörmokarna som tätade skarvar med linet. Tömmar för häst tillverkades ofta av tagel. Fiskarna behövde rep till sina båtar att förtöja. De som surrade lass för transporter band med rep. Tvättlinor är också ett område där rep varit till hjälp i vardagens sysslor för en husmor. Föreningen förvaltar nu traditionen vidare att spinna garn och slå rep! På repslagarbanan som de rustat och håller öppet sommartid kan du både se och prova på detta gedigna hantverk. De tillverkar i unik mindre skala, olika produkter på gammaldags vis som finns till försäljning i deras handelsbod.

Smidesprodukter

  • Gränsfors Bruks yxor är indelade i fyra olika kategorier, utifrån vilket användningsområde yxan ska användas. De fyra kategorierna är: Skogsyxor, Klyvyxor, Timrings- och slöjdverktyg samt Dubbeleggade yxor. Utöver det har vi även ett mindre antal historiska yxor, andrasorteringsyxor samt ett urval av övriga yxrelaterade produkter.
  • Nordanstigssaxen är framtagen av smed Ulrika Stridsberg. Smidd från sitt råämne till sin färdiga form. En vardagssax som klipper papper, örter, blommor, band. Saxen håller för att ärvas i generationer.
  • Nordanstigsbänken är formgiven och tillverkad av Norrhälsinge Järnsmides gille under ledning av Fredrik Thelin. Träet i bänken kommer från Ilsbo, där det både vuxit och sedan sågats till passande dimension. Trädelen kan beställas i önskad kulör.
  • Ett skohorn i järn är framtaget av smeden Ove Sjödin från Gnarp, och finns i två längder.