© Per Trané
Man som fiskar i strömmande vatten.
© Pixabay
Person klättrande uppför en bergsvägg
© Per Trané
Personer utanför hälsingegård Ersk-Mats.
© Per Trané
Barn i vattenpöl
© Upplev Nordanstig
Grå språng på rullsten
© Per Trané
Familj sittande på huk i Trolska Skogen

Hem Upplev / Sommar i Nordanstig

Sommar i Nordanstig

På sommaren i Nordanstig, vaknar vår kust till liv och erbjuder fantastiska matställen och caféer, sköna boenden och inte minst en lång rad av olika aktiviteter.

Du kan bege dig på tur längs våra kustvägar och kustlägen; "Jungfrukusten" - Från Gävle i söder till Ragvaldsnäs i norr. Alternativt "Kustvägen" - med start i Nordanstig sträcker den sig till våra Medelpadsgrannar i norr. Längs dessa vägar hittar du smultronställen var hundrade meter, med allt från upplevelser, sevärdheter, fornminnen, vandringsled, Kulturstig, butiker med högkvalitativt konsthantverk och excellent golf i Sörfjärden m.m.

Vårt kulinariska Nordanstig har längs kusten tre finfina, sommaröppna restauranger; Restaurang & Cafe Måsen i Stocka, Restaurang Sjömärket i Mellanfjärden och En liten sjökrog i Sörfjärden. Varma rekommendationer för dessa!

För barnfamiljen erbjuder kuststräckan havsbad på flera ställen - en av norrlands längsta havsbadstränder finns i Sörfjärden! Ett måste för barnen (eller för hela familjen för den delen...) är vårt Trolska Skogen i Mellanfjärden. Ett familjeäventyr och teaterupplevelse, där ni som besökare promenerar i er egen takt och möter skogens olika väsen. 

Söker du boende, finns det allt att erbjuda; bo på hotell, Bed & Breakfast, pensionat, i en stuga eller stugby, camping, lägenhet eller vandrarhem. Och inte att förglömma ställplatser. Vår kuststräcka erbjuder något för alla preferenser...

Vårt inland - en resa genom historia och kultur - i nutid

Vill du upptäcka våra inre delar och platser? Mittpunktsvägen har sin början i Mellanfjärden och går västerut mot Sveriges geografiska mittpunkt, Flataklacken, en mil söder om Torpshammar i Medelpad. På vägen, kommer många intressanta och vackra platser, Gränsfors Bruk, Gränsfors blomkruksfabrik, Hazeliusgården i Älgered, Gräsåsens Trädgårdscafé och hälsingegård Ersk-Matsgård, golfklubben och Äventyrslandet i Hassela.

Varför inte paddla genom vår destination? Vår kanotled går från Ässjö i Hassela, hela vägen ut till kusten via våra insjövatten och vattendrag(med några lyft undantaget). Vid behov av att hyra flytvästar finns det att låna från Sörfjärdens camping och Mellanfjärden camping. Eller vandra vår led Vallstigen som går mellan Gnarp - Hassela, där du passerar många välbevarade fäbodvallar, badplatser och spännande natur...

För barnfamiljen finns många fina insjöar med badplatser under sommaren, och väl i Hassela är det ett måste att besöka Hassela Äventyrsland, med lekplatser och tempererade bassänger, cafe och hoppborg m.m. Ridturer erbjuds för hela familjen på Halls Gård och även enklare prova på-stunder. Gillar man fiske, har man kommit till rätt plats. Många fina insjövatten (och havet) gör att du kan fiska havsöring, gös, öring, röding, regnbåge, harr, gädda, abborre med mera.

Boende under sommarperioden är i Hassela våra vandrarhem i Franshammar och i byn. Sedan finns Pensionat Hassela också centralt i byn. Camping Caravan Club hittar du vid Hasselasjön alldeles granne med Hassela Äventyrsland.