Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - Gårdsjön
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - matpaus
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - övernattning
Vallstigen - övernattning
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - kullens allra högsta topp
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Vallstigen - vandringsled
Göra Natur & Fritid

Vallstigen - vandringsled

på Nordanstig
En vandringsled på totalt 59 kilometer från Hassela i väster till hamnen i Norrfjärden i öster.

Nedanstående textavsnitt är hämtat från broschyren ”Vallstigen i Nordanstig”, som togs fram med Ulf Sundblad som projektledare och författare. Ulf som gick bort under 2021 har varit drivande i arbetet med Vallstigen.

Välkommen ut i Nordanstigs natur och till Vallstigen
Vallstigen följer mycket gamla vandringsleder och går mellan friluftsbadet i Hassela till hamnen i Norrfjärden, en sträcka på ca 59 km. Den passerar 14 platser med namn av befintliga eller tidigare fäbodvallar och går från havsnivån till 330 m.ö.h. på Västansjökullen. Den slingrar längs bäckar där bävern dämmer och över berg med milsvid utsikt. Stigen har raststugor/ vindskydd och enklare rastplatser med bänkar. Det finns badmöjligheter efter stigen och dusch i Hassela och Norrfjärden.

Fäbodvallarnas historia finns kortfattat beskrivna vid många av fäbodvallarna. Det finns gott om tältmöjligheter längs stigen. Vid stigen finns även information om fäbodvallarna, geologi, djur, naturskyddsområden och andra sevärdheter på 40 informationstavlor. Svenska ortnamn med efterled -vallen och -bodarna är ofta gamla fäbodvallar. Fäboddriften var förr i tiden ett nödvändigt komplement till driften på hemgården, som vanligen inte kunde sörja för den mängd hö och bete som behövdes under ett år.

Lämpliga parkeringsplatser är angivna i texten nedan. Ställ ditt fordon så att du inte blockerar framkomligheten för skogsmaskiner och timmerbilar. Det kan vara lämpligt att man går i två grupper med var sin bil mot varandra så finns det ett fordon när ni kommer fram och ni får ett trevligt möte på mitten eller ställer en bil i vardera änden av er rutt.

Restaureringen av Vallstigen, denna folder och informationsskärmarna har genomförts som en hyllning till Naturskyddsföreningens förre ordförande Sven Norman som betytt så mycket för bevarande och kunskapsspridning om vår variationsrika och vackra natur och kulturhistoria i Nordanstigs kommun. De sociala företagen Benefact och Naturkompetens samt Ulf Sundblad har medverkat.

Historik
Leden anlades 1983 men förföll delvis därefter.

Under åren 2015 till 2017 rustades leden upp genom statsbidrag förmedlade av Länsstyrelsen Gävleborg (LONA), Nordanstigs kommun, samt genom ideellt arbete av olika projektmedarbetare. Nordanstigs kommun var projektägare och projektet leddes av Ulf Sundblad (Nordanstigs föreningsråd).

I projektet röjdes leden, en informationsbroschyr togs fram, informationstavlor sattes upp och enklare rastplatser/vindskydd anlades.

Status på leden
Leden behöver inventeras i sin helhet för att ge en bra och uppdaterad statusrapport. Broschyren som vi hänvisar till ovan kan därför inte användas som underlag för att få aktuell information om hur det ser ut längs leden.

Utifrån en delinventering som genomfördes under 2020 vet vi att behov finns av att förbättra och uppdatera information, skyltning och ledmarkeringar.

Utveckling av leden
Ej tidsbestämt. Beslut har tagits på kultur- och fritidsenheten att utifrån nuvarande resurser prioritera åtgärder på kustleden. Ambitionen är att även kunna arbeta med Vallstigen längre fram.

Inför framtida arbete med leden tar vi tacksamt emot synpunkter eller felanmälningar från leden i vår e-tjänst för vandringsleder.

Allmänna frågor om vandring, boende, mat eller andra aktiviteter eller evenemang
Upplev Nordanstig – Nordanstigs turistinformation
0652-361 10
[email protected]

Anmäl avvikelser till oss i vår e-tjänst.

Andra frågor gällande ledernas upplägg, drift och skötsel
Kultur- och fritidsenheten
0652-360 00
[email protected]