Mittpunktsvägen
Mittpunktsvägen karta
Mittpunktsvägen
Mittpunktsvägen del 1
Mittpunktsvägen del 2
Mittpunktsvägen del 3
Mittpunktsvägen aktiviteter
Göra Äta

Mittpunktsvägen

på Nordanstig
Vägen till Sveriges mitt!

Vägen från Mellanfjärden genom Nordanstigs kommun västerut är den naturliga länken som sammanbinder havet med inlandet och vidare till fjällvärlden.
Den uppseendeväckande platsen i nordväst, Flataklocken, utnämnd till Sveriges geografiska mittpunkt, ligger i slutet på denna turistväg som vi kallar mittpunksvägen.
Längs vägen erbjuds ett rikt utbud av fritidsaktiviteter, natur och skönhetsupplevelser.
Se broschyr och karta bland bilderna nedanför

- Starten Mellanfjärden är ett levande fiskeläge. Kärnan i byn är torget vid hamnen med ett året runt-öppet hotell. Här kan man hitta Trolska skogen, restauranger, Mellanfjärden teater, sommarbutiker och konstgalleri. Alldeles i närheten finns också camping och gästhamn.
- I Bergsjö kan man finna all service du behöver. Hälsocentral, Apotek, bibliotek, Systembolag, Ica Supermarket, café, pizzerior, thailändsk livsmedelsbutik och en mysig hembygds park och hembygdsgård. Nära Bergsjö finns även Sagaliden, där kan du bo en natt eller längre, enkelt eller mer ombonat.
- I Gränsfors hittar du Gränsfors yxfabrik med museum och butik, här ligger också Gränsfors krukfabrik, båda mycket värda ett besök. Är man hungrig passar det bra att ta en härlig lunch eller fika på Restaurang Augustas.
- I Älgered hittar man Hälsingegården Hazeliusgården, härifrån härstammar Arthur Hazelius, Skansens grundare.
- Hassela bjuder på flera fina stopp. Älvåsen med Hassela skiresort, norra Europas högsta träkors, Langsbo konsthall med radiomuseum, Halls gård som bjuder på turer, kurser och läger med islandshästar, Hassela gamla kyrkoruin, Hassela badet med tempererat utomhusbad och golfbana. I centrum finns även mataffär, vandrarhem och mack.
- Gräsåsens Trädgårdscafé bjuder inte bara på hög kvalité fika utan en utomordentlig visningsträdgård med många rabatter med perenner, lusthus, damm, bäck, grönsaksodling och mycket mer.
- Ersk-matsgården är en levande Hälsingegård i 1800-talsmiljö med djurhållning, guidade turer och temadagar. Se och upplev hur man levde på 1800-talet och hör historien om hur finnarna slog sig ner i 1598 i trakten.
- Joris är ett minneshybble över hasselafinnarna som 1850 utvandrade till Ki-chi-saga, Minnisota med Joris-Pelle i spetsen.
- Sedan fortsätter vägen vidare mot Flataklocken.

Läs mer om dessa och fler aktiviteter och evenemang i Nordanstig under https://www.upplevnordanstig.se/sv/se-och-gora