Å Kvarn - Jättendal
på Åkvarn JättendalKvarnen ligger i byn Å i vackra Jättendal intill Åbäcken och ägs av Klas-Göran och Ingmari Engberg.
Det är en kvarn som vittnar om flera tidsepoker där gediget hantverk, lokalt omhändertagande av säd och lin har varit dominerande. Kvarnen fungerar än idag och kan producera mjöler, gryn och rensa säd m.m. så som den gjort sedan 1800 talet.
På hemsidan hittar du allmän historik om kvarnen och dess omgivning samt den släkt som äger och har ägt den mer eller mindre oavbrutet.
Kvarnen är i bruk än idag och hos oss ges möjlighet att få säd rensat och precis så som man vill ha det - gryner, mjöl (med olika grovhet) etc. Arbetet görs av flertalet maskiner och mjölet framställs av de stora kvarnstenarna som pressar kornet/sädet.
Klas-Göran utför arbetet och står till tjänst om så önskar för att ge er det ni vill ha.
I dag kommer de flesta på plats med säd och har då önskemål om vad de vill få tillbaks. Det sker ingen gårdsförsäljning utan mjölet, gröpe m.m. görs efter förfrågan och att tillräckliga mängder finns beställda. Varken bra för priset på mjölet etc. och miljön att starta upp kvarnen för att producera små mängder. Kanske finns det redan mjöl färdigt att köpa? Ta kontakt oavsett så får du besked.
För att göra beställning, diskutera vad du vill ha samt priser så slå oss en signal.
Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar.
Vänliga hälsningar
Fam. Engberg