Evenemang Mässor & Utställningar Utställning

Utställning - ”Minnen och myter”

Välkomna till den utomhus-utställning i Vade, Bergsjö från 8 augusti 2020 - sommaren 2021.

© Anja Tellin
Evenemang Mässor & Utställningar Utställning

Utställning - ”Minnen och myter”

Välkomna till den utomhus-utställning i Vade, Bergsjö från 8 augusti 2020 - sommaren 2021.

Skulpturerna står vid Vadeån i parkliknande miljö. Minnen och myter består av 12 skulpturer som inspirerats av våra hälsingegårdar, myter och väsen från förr. Här kan du få träffa på skogens väsen i naturskön miljö. Till dessa finns även information om de myter som spunnits kring dem genom tiderna.

Utställningen pågår fram till augusti 2021.

Information från Nordanstigs kommun:
2020-08-03
Greiberstipendiaten Anja Tellin förbereder utställning

Anja Tellin var en av de konstnärer som fick ta emot stipendium ur Gunnar Greibers stipendiefond 2019. Stipendiet har gjort det möjligt att skapa en utställning i form av en skulpturpark i Vade i Bergsjö. Nu på lördag den 8 augusti bjuder konstnären in till vernissage.

Stipendiet på 30 000 kr kom väl till pass för Anja som vill utveckla sin konstnärliga förmåga och skapa ännu större konstverk av plåt som är ett material hon gärna arbetar med.

– Plåt är ett stabilt material som är extremt formbart. Hållbarheten är så fascinerande!

Många tror att Anja är utbildad smed, men hon understryker att det inte alls är något hon kan. Däremot har hon en gedigen konstutbildning. Hon började sin konstnärliga bana med en utbildning på Forsa Folkhögskola och utbildade sig sedan till gymnasielärare i svenska, bild och kommunikation. Utbildningen var förlagd till tre lärosäten: Konstfack, Stockholms universitet och lärarhögskolan. Hon har också gått en utbildning i pedagogisk industridesign på KTH Syd.

Att skapa i plåt har Anja lärt sig själv. Hon började skapa trädgårdskonst i mindre format för nio år sedan och har sedan provat sig fram. Instruktionsfilmer på Youtube har också varit en god hjälp säger hon med ett skratt.

– Ja, allt finns på Youtube. Man kan lära sig allt där!

Minnen och myter
Den nya utställningen har Anja valt att kalla ”Minnen och myter”. Med sina skulpturer vill hon beskriva den rumsliga tryggheten människor i gamla tider kände inomhus i kontrast till de väsen och den otrygghet man upplevde fanns ute runt knutar och gårdar.

Utställningen består av ett tiotal konstverk och bildar en liten skulpturpark som kan ses från den 8 augusti och fram till sommaren 2021. Men små är inte konstverken – det största blir ungefär tre meter högt. Materialet är 1,5 tjock plåt som spraymålats med svart matt billack. För att konstruktionen ska bli stabil använder Anja armeringsjärn som hon svetsar fast på baksidan.

– Jag vill förstås att utställningen blir en både estetisk och bildande upplevelse för besökarna, säger Anja. Jag hoppas också att den kan skapa intresse för vår gamla kultur.

Vernissagen för konstutställningen ”Minnen och myter” hålls lördag den 8 augusti 2020 kl. 13.00 i Ällvik (Vade), Bergsjö. På grund av risken för smittspridning kan högst 50 personer se utställningen samtidigt inom området.

Juryns motivering för tilldelande av stipendium ur Gunnar Greibers stipendiefond:

”Stipendiet utdelas Anja för utvecklande av sitt skapande av metallkonsthantverk. Att fler nu får möjligheten att beskåda de större verken i en skulpturpark utvecklar både Anja och andra. Vi ser fram emot invigningen.”

Bilden visar en kvinna med skyddsglasögon som skär i en plåt.
Anja Tellin skapar gärna konstverk av plåt. Foto: Nordanstigs kommun
Bilden visar en grön parkyta med träd i bakgrunden.
Vade i Bergsjö blir platsen för konstutställningen "Minnen och myter". Foto: Nordanstigs kommun
För mer information

Frågor om vernissagen besvaras av Anja Tellin, 073-036 56 27.

Läs vår tidigare nyhet om tidernas första Greiberstipendiater: www.nordanstig.se
Läs mer om stipendium ur Gunnar Greibers stipendiefond: www.nordanstig.se

https://nordanstig.se/ovrigt/arkiv/nyhetsarkiv/nyhetsarkiv-2020/2020/2020-08-03-greiberstipendiaten-anja-tellin-forbereder-utstallning.html

Information

Produkt Attribut
  • Fri entré
  • Naturnära
  • Rökfritt

Datum & tid

04/08 - 31/08