Se & Göra i Nordanstig

I norra Hälsingland, nära Sveriges mittpunkt, hittar du Nordanstig. Hos oss finns många smultronställen på en areal på blott 1 380 kvadratkilometer. 

Nordanstig sträcker sig från kusten, med långa sandstränder, till inlandets stora skogar med känsla av vildmark. Vi erbjuder fiskesjöar och jaktmarker, golfbanor och ridstigar m.m. Vintertid har vi alltid mycket snö i inlandet och för alla som vill, finns många skidbackar och fina skidspår.
Vår största ort är Bergsjö. Andra större orter är Gnarp, Harmånger, Hassela, Ilsbo, Jättendal, Strömsbruk och Stocka.

 

Välkommen till oss!

 

>>> SE & GÖRA I NORDANSTIG

Småskalighet och mångfald

Nordanstig är geografiskt sett ganska litet, men mångfalden desto större. Aktiviteter, evenemang och fina besöksmål i natur och inom kultur finns att ta del av för dig som besökare.

Ridlektioner - Foto: Anneli Öström

Här finner du hav och höga inland av fjällkaraktär med vildmark och gammelskogar - natur vi är stolta över! Vi erbjuder stora möjligheter till rekreation och fritidsaktiviteter bl.a. lockar de långa havsbadstränderna vid kusten till sol och bad. Segling, alpin skidåkning, längdskidåkning, skoterleder, vandringsleder, golf. Vår kommun har också en stolthet i sitt kulturella utbud, med teater, konst och konsthantverk, dans m.m.

Vi har säsong året runt med skidåkning i Hassela - Hassela Ski Resort och en levande kust med fina smultronställen och aktiviteter på sommaren. Våra besöksmål är då bl.a. Trolska Skogen för hela familjen, och teatern i Mellanfjärden. Samtidigt är Sörfjärden en av kustens pärlor med golf och havsbad.

Oxsand Foto: Malin Ståhlberg

Mitt i mellan de starka turistplatserna kust och inland har vi en tredje destination, Gränsfors. En idag internationell destination för många långväga utländska besökare likväl som nationella. Här sprudlar kreativiteten med yxsmide och smideskurser, timringskurser, blomkruksfabrik, museum, café och spelmansstämma. Ett mecka för kulturutövare, som växer för varje år.

Gränsforsyxan - Gränsfors Bruk AB

För dig som har intresse för historia och natur, finns flera besöksmål att se. Våra hembygdsgårdar och hälsingegårdar påminner om vår historia i bygden och våra 20 naturreservat ger dig en fantastisk bild av vår fina natur. Hälsingegård Ersk-Mats är kanske ett av vår mest kända besöksmål, som främst har öppet under sommaren. Våra hembygdsgårdar tar emot flest besökare samma tidsperiod, men tar gärna emot på andra delar av året också vid förfrågan.

Varmt Välkommen till Nordanstig!